top of page

Élet a hidegburkolat után. Laminált padló kontra padlószőnyeg

Ha padlófelújítás előtt állunk és már biztosan eldöntöttük, hogy ezúttal nem hidegburkolatot szeretnénk letenni, akkor a következő dilemma előtt állunk:


Laminált padlót vagy padlószőnyeget helyezzünk-e le a felújítandó helyiségbe?


A választás sok tényezőtől függ: a lerakás egyszerűségétől, a burkolattal szemben elvárt minőségi követelményektől, valamint a saját egyedi igényeinktől.

Cikkünkben különféle szempontok szerint összegyűjtöttük, milyen érvek szólnak a laminált padló és padlószőnyeg mellett és ellen.1# Ár

Az ár az egyik legmeghatározóbb tényező, hiszen a padlóburkolat nem tartozik a legolcsóbb lakáskiegészítők körébe.

Ahogyan a laminált burkolatok között, úgy a szőnyegek terén is nagy eltérések vannak minőségben és árban is. Alacsonyabb kategóriákban a kettő közötti árkülönbség gyakorlatilag elhanyagolható. A magasabb árfekvésű, minőségi termékek esetében viszont egy luxus szőnyeg jóval többe kerülhet, mint egy prémium kategóriás laminált padló.


2# Takarítás, tisztítás

A laminált padló és a padlószőnyeg közötti különbség talán a tisztíthatóság tekintetében a legszembetűnőbb.

A szőnyeg magába szívja a szagokat, a port, az atkákat, az állatszőrt, ráadásul nem lehet feltörölni róla egy mozdulattal a véletlenül kiborult pohár bort sem.

A laminált padlót elég felseperni, majd egy nedves ruhával gyengéden áttörölni. Az ARTEO laminált lapok takarításához még speciális tisztítószerekre sincs szükség. A szőnyegeknél évente legalább egy alkalommal javasolt egy mélytisztítás is, amit profi takarítógéppel érdemes végezni.


3# Tartósság

A tartósság minden építőanyag esetében kulcsfontosságú, ez igaz a padlóburkolat megválasztásakor is.