top of page

Élet a hidegburkolat után. Laminált padló kontra padlószőnyeg

Ha padlófelújítás előtt állunk és már biztosan eldöntöttük, hogy ezúttal nem hidegburkolatot szeretnénk letenni, akkor a következő dilemma előtt állunk:


Laminált padlót vagy padlószőnyeget helyezzünk-e le a felújítandó helyiségbe?


A választás sok tényezőtől függ: a lerakás egyszerűségétől, a burkolattal szemben elvárt minőségi követelményektől, valamint a saját egyedi igényeinktől.

Cikkünkben különféle szempontok szerint összegyűjtöttük, milyen érvek szólnak a laminált padló és padlószőnyeg mellett és ellen.1# Ár

Az ár az egyik legmeghatározóbb tényező, hiszen a padlóburkolat nem tartozik a legolcsóbb lakáskiegészítők körébe.

Ahogyan a laminált burkolatok között, úgy a szőnyegek terén is nagy eltérések vannak minőségben és árban is. Alacsonyabb kategóriákban a kettő közötti árkülönbség gyakorlatilag elhanyagolható. A magasabb árfekvésű, minőségi termékek esetében viszont egy luxus szőnyeg jóval többe kerülhet, mint egy prémium kategóriás laminált padló.


2# Takarítás, tisztítás

A laminált padló és a padlószőnyeg közötti különbség talán a tisztíthatóság tekintetében a legszembetűnőbb.

A szőnyeg magába szívja a szagokat, a port, az atkákat, az állatszőrt, ráadásul nem lehet feltörölni róla egy mozdulattal a véletlenül kiborult pohár bort sem.

A laminált padlót elég felseperni, majd egy nedves ruhával gyengéden áttörölni. Az ARTEO laminált lapok takarításához még speciális tisztítószerekre sincs szükség. A szőnyegeknél évente legalább egy alkalommal javasolt egy mélytisztítás is, amit profi takarítógéppel érdemes végezni.


3# Tartósság

A tartósság minden építőanyag esetében kulcsfontosságú, ez igaz a padlóburkolat megválasztásakor is.


Padlóburkolás előtt fel kell tenned magadnak a legegyszerűbb kérdést: Ki szeretnéd cserélni a burkolatot kétévente, vagy ennél jóval hosszabb távra tervezel?

Ha az utóbbi opció nálad a nyerő, akkor mindenképp a mérleg nyelve a laminált padló felé fog elbillenni. Persze a különböző típusok között is óriási különbségek lehetnek főleg, ha a kopásállóságot és az igénybevételi osztályozást nézzük. Mégsem éri meg az olcsó megoldást választani, amikor elérhető áron csúcsminőségű laminált padlóhoz is hozzájuthatsz 25 év garanciával.

Ne feledd, a szőnyeg kopik, koszolódik és könnyen kiszívja a színét a nap.


4# Megjelenés

Az, hogy kinek mi tetszik, egyéni ízlés kérdése. Vannak, akik a padlószőnyegre esküsznek, mások pedig a természetet szeretnék az otthonukba varázsolni a fa parkettához hasonlító laminált burkolatokkal.

A szőnyegek előnye, hogy jóval nagyobb választék közül lehet válogatni színben és mintázatban.

A szőnyeg puhasága melegséget kölcsönöz a helyiségeknek, de egy tartós laminált burkolatot is fel lehet dobni kisebb textilekkel.

Egy jól megválasztott laminált padló évtizedekig az otthonod éke, a kiegészítőket pedig akár 1-2 évente is lecserélheted a divatnak megfelelően nagyobb beruházás nélkül is.


Az ARTEO laminált parketták 3d struktúrával rendelkeznek, tökéletes fahatásúak, ezért látásra, tapintásra megszólalásig hasonlítanak a tömör fára.


A prémium laminált padlók olyanok kinézetre, mint a valódi fapadlók, de sokkal ellenállóbbak és nem kell pár évente felcsiszolni és lakkozni a felületüket.


5# Szigetelés és zajcsökkentés

Két olyan szempont, amit az esztétikum és az ár javára gyakran elhanyagolnak a lakástulajdonosok.

Holott a szigeteléssel százezreket lehet megspórolni a fűtésszámlán, a zajcsökkentéssel pedig biztosíthatjuk a nyugodt pihenést.


A szőnyeg képes elnyelni a hangokat és kellemes hőmérsékleten tartja a szobánkat. A gyengébb minőségű laminált padlók ezzel ellentétben zajosak és ridegebbek, ráadásul egy olcsóbb padlóalátéttel együtt nagyon le tudják csökkenteni a padlófűtés hatékonyságát.

Ez azonban nem igaz minden márkára. Az ARTEO laminált padlók a ProfiFloor Extreme padlóalátéttel kombinálva kiváló hangszigetelést tesznek lehetővé és a melegburkolatok között nincs hatékonyabb megoldás ma a rendkívül népszerű padlófűtés esetén.487 megtekintés0 hozzászólás

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
BauDekor logo_edited.png

Bau Dekor Kft. Magyarország Vezető Burkolat és Burkolati Kiegészítők Nagykereskedése

2022_Pályázat_logo.png
bottom of page