top of page
  • bcsilla

Öltöztesd fel a falaidat!

Bár manapság színében és textúrájában is egyre változatosabb, különlegesebb falfestékek közül tudunk választani, igazán látványos eredményt mégis tapétával érhetünk el a legkönnyebben.
Néha szükségünk van a megújulásra, ami nemcsak életmódunkat érintheti, hanem akár ruhatárunkat, sőt otthonunk megújítását is. Ha lakásunk hangulatán, stílusán szeretnénk változtatni, nem feltétlenül mindig bútoraink cseréje kell, hogy az első legyen. Olykor egy egyszerű, de mégis egyedi tapétaválasztással óriási változásokat tudunk elérni.


Amikor meghozzuk a döntést, hogy igen, tapétázni szeretnénk, mérlegelnünk kell, hogy vajon mi magunk is meg tudjuk-e csinálni a tapétázást vagy feltétlenül szükséges szakember segítsége is.

Hiszen nem is olyan bonyolult – gondolhatnánk -, csak le kell szabni a tapétát, rákenni a ragasztót és mehet is a falra.

Valójában azért nem ennyire egyszerű a feladat. Ha igazán szép végeredményt szeretnénk kapni és nem akarunk bajlódni a munkával vagy elpazarolni a drágán megvásárolt tapétát, keressünk hozzáértő szakembert!


Ennek ellenére, ha bízunk magunkban és ügyesebb a kezünk, magunk is belevághatunk a dekorálásba.


Szeretnénk az első lépésektől már segítséget nyújtani ebben az összefoglalóban, hogy tapétázott falunk minél szebb, a tapétázásba fektetett idő pedig minél hatékonyabb legyen.


Vásárlási javaslatok

Rengeteg féle tapéta típus van, mindegyiknek van saját ragasztója és egyedi ragasztási technikája. Amikor kiválasztottuk az új tapétánkat, kérjünk segítséget az eladóktól, hogy biztosan a megfelelő ragasztót vásároljuk meg hozzá és megfelelő mennyiséget vegyünk a tapétatekercsből. A mennyiség meghatározásakor tudnunk kell a fal magasságát, a falsíkok szélességét és a nyílászárók által kiesett területet is. A szükséges mennyiségnél mindig érdemes 10%-kal többet vásárolnunk. Mindenképpen kalkuláljuk bele a mintás tapéták vágási veszteségét. Ne feledjük, a tapéta csomagolásán lévő címkék mindig hasznos útmutatásul szolgálnak. Amire még mindenképp ügyeljünk és saját magunk is ellenőrizzük le, hogy csak azonos gyártási számú tapéta tekercset vásároljunk, mert más gyártási szériánál garantálják csak a gyártók a színazonosságot.

Kibontani addig nem szabad egy tekercset sem, amíg nem győződtünk meg az azonosságról, mert nem fogják kicserélni nekünk a tapétaüzletben.Előkészítéssel kapcsolatos tanácsok

A tapétázás munkafolyamatának egyik legfontosabb lépése, a fal megfelelő előkészítése.

Először is vizsgáljuk meg, hogy mennyire sima és egyenletes a fal, ahova a tapétát fel szeretnénk helyezni.

Mész alapú falra tilos tapétázni, mert a fal anyaga minden ragasztót felold. Vályogra pedig érdemes vlies tapétát választani, mert az gond nélkül használható, rendesen szellőzik. Vályog esetén más típusú tapéta mögött bepenészedhet a fal, amely hosszútávon egészségkárosodást is okozhat.

Amennyiben régi diszperziós festékkel van lekenve a falunk, előfordulhat, hogy megfelelően tapad és fent hagyható a festék, ezzel szemben ha enyves a fent lévő festék, azt mindenképpen el kell távolítanunk. Először vizes áztatással lazítsuk fel, aztán könnyedén kaparjuk le az enyves festéket. További odafigyelést igényel, ha farost alapú a felületünk. Ez esetben finom csiszolópapírral érdesítsük meg tapétázás előtt a falfelületet.


Ökölszabály, hogy legyen bármilyen a tapétázni kívánt felület, a laza vagy rosszul tapadó réteget mindenképpen el kell távolítani.


Ha esetleg régi tapéta van a falon, akkor meg kell nézni, hogy megfelelően tapad-e vagy le kell-e kaparni. Ha jól illeszkedik, akkor az illesztéseknél meg kell csiszolni, vagy akár rá is gipszelhetünk, hogy biztosan tartós legyen az új tapétánk. Ha zsír vagy kosz folt van a falon, azt is mindenképpen távolítsuk el, mert különben nem fog feltapadni az új tapétánk.

Érdemes megfontolni a mélyalapozó használatát is, mert a fal könnyedén beszívhatja a ragasztót. Ha mindennel végeztünk, érdesítsük meg a falat, majd alaposan portalanítsunk. Nagyon fontos, hogy mindig ez legyen az utolsó lépés.


Ne feledjük, hogy a tapéta könnyen kiadja a fal hibáit, úgyhogy nagyon ügyeljünk a sima és megfelelően előkészített falfelületre, hiszen nem figyelünk és nem tájékozódunk, odaveszhet a pénzünk és a befektetett munkánk.


A két leggyakrabban használt alap, amire rádolgozzák a mintákat a papír és a vlies.


1. A tapéta méretre vágása

Első körben mérjük meg a fal pontos méreteit újra, majd az alapján szabjuk le a csíkokat. Mintás tapéta esetén kifejezetten ügyeljünk arra, hogy eltolással kell leszabni a tapétát és az illeszkedéseknél tökéletesen passzoljon a két összeillesztett csík mintája egymással. Érdemes mindig kicsit hosszabbra hagyni a sávokat, mert így el tudjuk kerülni az esetleges mérési hibákat.


2. Ragasztó felkenése

Először is nézzük meg, hogy milyen típusú a tapétánk és tartsuk be a mellékelt használati utasítást. A papírtapétáknál magát az anyagot kell bekenni és pihentetni egy rövid ideig. Ha rákentük a csíkra a ragasztót, a végeket hajtsuk be középre és tekerjük fel a csíkot. Hagyjuk így kb. 8-12 percig állni, amíg kicsit magába szívja a ragasztót. Ekkor a tapétánál látható lesz, hogy megpuhul, kicsit megduzzad az anyag. Az így előkészített tapéta a várakozási idő alatt nem tud beszennyeződni.

Ha vlies tapétát választottunk, akkor csak a falat kell bekenni ragasztóval, mert különben túlázik és megcsúszik a felületen. Itt nem is kell várnunk, rögtön elkezdhetjük a tapéta felvitelét a falra.

Azért is fontos, hogy mindig tájékozódjunk az adott típusú tapéta ragasztási technikájáról, mert előfordulhat, hogy olyan anyaggal van dolgunk, amikor a falat és a tapétát is be kell kennünk a ragasztás előtt.


3. Tapéta felhelyezése a falra

Felhelyezés előtt érdemes megnéznünk, hogy vízszintben vannak-e a fal szélei, ahova tervezzük felragasztani a tapétánkat. Mindig a plafonhoz igazítsuk a csíkokat, ha azt tapasztaljuk, hogy ferdék a falak, akkor a mennyezetnél hagyjunk rá egy kicsit az anyagból. Ha csak egy vagy két csíkot szeretnénk felhelyezni a fal közepére, érdemes ceruzával bejelölni előtte a tapéta helyét. A papírból készült tapétákat szorosan egymás mellé kell felragasztanunk, míg a vlies tapétákat mindig átfedéssel tegyük fel.


4. Tapéta beállítása

Helyezzük a kívánt helyre a tapétát, tűpontosnak egyelőre nem kell lennünk. Ha felhelyeztük a tapétát, akkor óvatosan igazítsuk a helyére, majd a csíkok felső szélétől lefelé kb. 10 cm hosszan alaposan simítsuk rá a falra az anyagot. Ha úgy látjuk, hogy a kívánt helyre került a tapéta, kezdjük el lesimítani úgy, hogy közben figyeljünk arra, hogy pontosan illeszkedjenek egymáshoz a tapétacsíkok. Ha mégis nagyobbak lesznek a rések vagy nem fedik egymást, akkor alulról felfelé húzzuk fel és ismét igazítsuk a helyére, majd újból simítsuk át kefével. A vlies tapétáknál figyeljünk oda, hogy föntről lefele lehet csak simítani. Javasolt a nehezebb tapétáknál csak a legvégén kihajtani a ragasztott tapétát.

A mennyezetnél és a padlónál egy spakli segítségével alaposan nyomkodjuk a falhoz a tapétát, majd óvatosan vágjuk le a felesleges, túllógó darabokat. Erre a legalkalmasabb eszköz a tapétavágó. Ha végeztünk a felrakással már csak a száradásra kell odafigyelnünk.

Ügyeljünk a helyiség hőmérsékletére, ne legyen huzat, nagyon hideg, de túl meleg sem a szobában, mert fontos, hogy túl gyorsan, de túl lassan se száradjon a tapétánk. Ezek után, ha letelt az adott száradási idő, már csak a takarítás és a bútorok visszahelyezése a feladatunk, és máris csodálhatjuk új stílusú otthonunkat.Használjunk univerzális tapétaragasztót!


Tapétáinkhoz Bartoline univerzális tapétaragasztót ajánlunk, mely szagtalan és vízben könnyen oldódik, emiatt könnyen összekeverhető. További előnyös tulajdonsága, hogy kémiailag beépített penészedés gátló adalékot is tartalmaz.

Kitűnő, könnyű felhelyezési tulajdonságai miatt lehet használni bármely fajta tapétához, beleértve a fűrészporos, mosható, vinyl tapétákat.

Ideális álmennyezet felrakásához és használható alapozásként a tapétázás előtti falakhoz.


Felhasználás:


Felszín előkészítése:

Tisztítsuk meg a felszínt, legyen száraz és pormentes. Azokon a felületeken, ahol nagy esélye van penészesedésnek, kezeljük a falat gombaölő szerrel. Használat előtt számoljuk ki a kenni kívánt szükséges felületet és hagyjuk azt teljesen megszáradni tapétázás előtt.


Összekeverés:

A csomag tartalmát a termék csomagolásán található táblázat alapján hozzáöntjük a vízhez, miközben kavargatjuk 30 másodpercig, hogy az megfelelően feloldódjon. Hagyjuk állni 30 percig, majd keverjük újra alaposan. A ragasztó ezután használatra kész.


Felvitel:

Mindig kövessük a tapétagyártó utasításait! Kenjük fel a ragasztót a tapétára - egyenletesen, nagy gondot fordítva a szélekre - ameddig a tapéta megpuhul. Ügyeljen arra, hogy a tapéta külső felületére ne kerüljön a ragasztóból, ha mégis kerülne, távolítsuk el nedves szivaccsal.
A fal előkészítés és mélyalapozás esetén 95 grammos tasak tartalmát 4,5 liter, míg a 200 grammos tasak tartalmát 9 liter vízben kell elkeverni. *A fenti adatok tájékoztató jellegűek.

169 megtekintés0 hozzászólás

Comentarii


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
BauDekor logo_edited.png

Bau Dekor Kft. Magyarország Vezető Burkolat és Burkolati Kiegészítők Nagykereskedése

2022_Pályázat_logo.png
bottom of page