top of page
Szerző képeIvett Tamás

3+1 tipikus alátét hiba laminált padlók lerakásakor. Ne ess bele a csapdákba!


Ha laminált padló lerakását tervezed, minden bizonnyal találkoztál már azzal a kérdéssel, hogy a megfelelő rétegrend kialakítása miért elengedhetetlen a padló alá.

Szeretnénk megóvni azoktól a buktatóktól, amik a helytelen lerakással járnak, majd a gyártói garancia elvesztéséhez vezetnek.


Segítünk abban, hogy az egyszerűnek tűnő, olcsóbb megoldások helyett olyan padlóalátétet tudj választani, ami sok-sok éven keresztül megvédi laminált padlódat mindenféle hatástól.

Cikkünkben bemutatjuk, milyen tipikus hibákat lehet elkövetni a padlóalátétek lerakásánál laminált padló lerakása esetén, és hogy lehet ezeket elkerülni.


Akármi is kerül a laminált padlólapok alá, különös figyelmet kell fordítani az aljzat síkjára.

Az aljzat legyen mindig egyenletes, stabil, és 1 méteren belül ne haladja meg a szintkülönbség a 2 mm-t. Ezt nem elég látszatra megsaccolni, minden esetben vízszintmérővel ellenőrizni kell. Ha a felület nem sík, aljzatkiegyenlítésre szorul.

#1 Rétegrend

A legtipikusabb hiba, ha nem tartják be a megfelelő rétegrendet. Az aljzat fölé kerül először a párazáró fólia, erre jön a padlóalátét, majd erre rakják le a laminált padlót.

A ProfiFloor alátétek bizonyos típusai beépített párazárót is tartalmaznak, illetve puzzle rendszerben sokkal gyorsabban lerakhatók a hagyományos alátétekkel szemben. Továbbá vannak olyan típusaink is, amelyekkel akár 4mm-nyi aljzathiba is kiküszöbölhető, így elkerülhető az aljzatkiegyenlítés (pl. ProfiFloor XPS 5 mm Puzzle).


#2 Kimarad a párazáró fólia

A párazáró fólia legfontosabb feladata, hogy megakadályozza a fa vagy laminált padlólapokat az aljzat felől érkező nedvességtől, függetlenül attól, hogy egy régi vagy egy új épületről van-e szó – száraz beton nem létezik!

A nedvességvédelem mellett van egy másik szempont, ami miatt szintén nélkülözhetetlen a párazáró réteg lerakása, ez pedig a gyártói garancia. Ha gond lesz a padlóval, a párazáró réteg hiányában ugrik a garancia is, függetlenül a hiba okától. Praktikusabb olyan padlóalátétet választani, amiben eleve párazáró réteg is van beépítve.


#3 Szigetelőszalag hiánya tekercses termékeknél

Hagyományos, tekercses alátétek használatakor gyakori hiba, hogy a padlóalátét csíkokat elfelejtik szigetelőszalagokkal egymáshoz rögzíteni. Ezt a folyamatot mindenképp ellenőrizni kell, mert az alátét lapok így elcsúszhatnak és hőhidak keletkeznek a burkolatban, illetve a klikk rendszer is óhatatlanul sérülni fog, amik visszafordíthatatlan károkat okoznak.

Megoldást jelenthet persze olyan alátét vásárlása, ami beépített szigetelőszalaggal rendelkezik vagy „puzzle” kialakítású.


#+1 Padlófűtés vs padlóalátét

Padlóalátét vásárlásakor súlyos hiba, ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy milyen fűtési rendszerrel rendelkezünk. Egy hagyományosan fűtött helyiségben, a jó hőszigetelő képességű alátét biztosítja, hogy ne szökjön meg a meleg a padlón át.


Amennyiben viszont padlófűtéssel oldjuk meg a helyiség fűtését, egy hasonló termék lefojtaná a fűtést és az egekbe szökne a rezsiköltség.

Padlófűtésnél alacsony hőellenállású alátét az ideális választás. A csúcsminőségű ProfiFloor Extreme alátét minden paraméterében akár a többszörösét éri el más, jó minőségű termékkel szemben. Extrém teherbíró és zajcsökkentő képességű, beépített párazáró réteggel van ellátva, az EPLF szabvány szerint a legmagasabb fűtési teljesítményre van tervezve, ráadásul természetes anyagokból készül, így környezetbarát is.


Bízunk benne, hogy cikkünk segítséget nyújtott a padlóalátétek rengetegében eligazodni. Ha további információra van szükséged, töltsd le Kisokosunkat, melyben még részletesebb információt találsz a témában.



95 megtekintés0 hozzászólás

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
BauDekor logo_edited.png

Bau Dekor Kft. Magyarország Vezető Burkolat és Burkolati Kiegészítők Nagykereskedése

2022_Pályázat_logo.png
bottom of page