top of page
Szerző képeBau Dekor

Mi a különbség a vízálló és nedvességálló padlóburkolat között?



Sokan keverik, pedig hatalmas különbség van a vízálló és a nedvességálló padlóburkolat között. Segítünk neked is megérteni, mi a különbség a kettő között.

Otthonunkban a vízkárok számtalan helyen leselkedhetnek ránk.

A magas páratartalom a fürdőben, egy vízszivárgás a pincében, vagy egy csőrepedés, ami miatt tartósan víz alá kerül a padló. Ezek mind olyan tényezők, amelyek miatt idejekorán újra kellene gondolni a padlóburkolást.

Ha tudod a különbséget a vízálló és a nedvességálló burkolat között, megmentheted a padlód!

Gyakori probléma, hogy az építkezők és felújítók a burkolaton vagy spórolni szeretnének, vagy csak az esztétikumra helyezik a fókuszt. A burkolat egyéb, technikai paramétereit pedig nem, vagy csak felületesen nézik át.

A kivitelezőknek sem feladata, hogy szaktanácsot adjanak, vagy belelássanak a fejünkbe.

A legtöbb esetben lerakják, amit a csomagban találnak, majd mennek a következő feladathoz. Ennek azonban végzetes következményei lehetnek, méghozzá az, hogy gyorsan újra kell burkolni a felázott, tönkrement felületeket.

Ezeket a felesleges károkat könnyen el lehet kerülni, ha a vásárlás előtt tisztán látjuk, melyik fogalom mit jelent, és mit várhatunk egy egy-egy burkolat típustól.

Vízálló padlóburkolat

Vízálló burkolat az, ami teljes mértékben ellenáll bármekkora tömegű, vagy intenzitású víznek. Jöhet egy csőtörés, állhatunk térdig a vízben egy a fürdőben nyitva hagyott és elfelejtett csaptelep miatt, a padló ellenáll.

Kevésbé látványos, de sunyi ellenség a fürdőszobákban a pára is.

A vízálló padló a párának is fittyet hány, nem engedi át. Ellenáll.

TIPP

Az a burkolat tekinthető vízállónak, ami nagy tömegű, álló vízzel szemben is ellenáll 30 percnél tovább.

Fontos azonban azzal is tisztában lenni, hogy maga a burkolat vízállósága sem 100 %-os garancia. A tökéletes védelemhez elengedhetetlen az aljzat vízszigetelése is.

Az esetleges víz kijutását segítheti, ha az épületben nincsenek küszöbök, és megfelelő lejtéssel kerülnek beépítésre a burkolólapok is.

Azokba a helyiségekbe, ahol biztosan tudjuk, hogy nem kerülhető el a gyakori vizesedés (például a fürdőszoba), vagy sok a vizes csővezeték, válasszunk hidegburkolatot.

Valamint ahol napi szinten fontos az alapos, vizes felmosás, például egy előszobában, vagy az intézményi helyiségek padlóján, ott is a vízálló burkolat lesz a megoldás.

Ilyenek például a csempék és kerámia járólapok.

Nedvességálló padlóburkolat

Amennyiben azt a feliratot látod egy burkolat adatlapján, hogy nedvességálló, az annyit jelent, hogy egyes elemeit úgy alakították ki, hogy az átlagosnál jobb legyen a vízzel szemben való ellenálló képességük.

Ha például kiborul egy pohár víz a nappali padlójára, amit gyorsan fel tudsz itatni, megakadályozhatod, hogy komolyabb sérülés érje a burkolatot.

Igen kedvelt úgynevezett meleg burkolat a laminált padlólap, az ásványkompozit burkolat, amiket nappalikba, konyhákba, szobákba, közlekedőhelyiségekbe is lerakhatunk úgy, hogy akár az egész otthonunk egységes képet mutasson.

A laminált padló egy szendvics szerkezetű burkolat, aminek nagy része (<90 %) környezetbarát faőrlemény.

A felső részükre először egy dekorréteget tesznek, majd erre kerül az a réteg, ami a kopásállóságot biztosítja. A panel aljára szintén egy kopásálló réteget visznek fel, így alakítva ki a szendvicses szerkezetet.

A laminált padló az összetételéből kifolyólag nem vízálló, de a nedvességállósága függhet a felületkezelés minőségétől. Vannak kisebb és nagyobb mértékben nedvesség ellenálló laminált burkolatok.

TIPP

A nedvességálló padlóburkolatokat ne bő vízzel, csupán nedves ruhával tisztítsd, hogy évekig az otthonod éke maradjon!

Érdemes alaposan körbenézni és rákérdezni ezekre a technikai paraméterekre, mielőtt impulzusszerűen vásárolnánk, mert egyáltalán nem mindegy, hogy hány évig élvezhetjük a csodás padlóburkolatainkat.

Reméljük, tudtunk segíteni abban, hogy meg tudd különböztetni a vízálló és a nedvességálló padlóburkolatok közötti különbséget.


49 megtekintés0 hozzászólás

댓글


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
BauDekor logo_edited.png

Bau Dekor Kft. Magyarország Vezető Burkolat és Burkolati Kiegészítők Nagykereskedése

2022_Pályázat_logo.png
bottom of page