top of page

Segítség! A feleségem minden hónapban átrendezi a lakást

Frissítve: 2021. nov. 23.


Károly a kiürített lakás nappalijában ült egy véletlenül ott maradt dobozon.

Nézte az üres szobát, a szürke falakat, amikre már jócskán ráfér a felújítás. Tekintete végigpásztázott az ablakokon.

Most ezektől is búcsút vesz.

Az ott a nappali szélén, a csorba kilinccsel különösen kellemes emlékeket ébresztett benne. Onnan integetett reggelente munkába induló édesapjának.

A belvárosi lakást még szüleitől örökölte, most feleségével élnek benne.

Ági mániákus amatőr lakberendező. Folyton azon gondolkodik, hogyan tehetné otthonosabbá a lakást.

Károly havonta legalább egyszer arra érkezik haza, hogy kedvenc kanapéja egy újabb sarokba lett áttolva és semmit sem talál. Pedig szereti a kiszámíthatóságot.

Talán azért ilyen Ági, mert még nincs gyerekük. Vagy az anyjától örökölte. Állítólag Kati néni is nagy házalakító volt fiatalasszony korában.

Tulajdonképpen mindegy is, hiszen már meghozták a döntést, nagy házalakítást terveznek. Kicserélik a nyílászárókat, kifestetik a falakat, kicserélik a fürdőszoba szerelvényeket, a konyhaszekrényt.

És hát a padlóval is kell kezdeni valamit.

Ági folyamatos bútortologatásai miatt a régi parketta cudar állapotban van. Ezen már a csiszolás és a fényezés sem segít.

Már csak az a kérdés, mivel burkolják le az „új” lakást, ami melegséget áraszt, esztétikus, divatos és bírja a strapát.

Károlynak másnap egy kivitelezővel volt megbeszélése, akinek elmondta, hogy milyen fenntartásai és félelmei vannak a burkolattal kapcsolatosan. Mindenképp melegburkolatot szeretne, hogy emlékeztesse a régi családi fészekre, de egy extrém strapabíró megoldásra lenne szüksége.

Nemcsak Ági megszállottsága miatt, hanem mert babát terveznek, remélhetőleg többet, és a kisgyerekek sem jelentenek garanciát a karcmentes életre. Sőt.

A legnagyobb karcálló és kopásálló laminált padló

Szerencsére egy profi kivitelezőt sikerült találniuk, aki képben van a legújabb termékekkel és technológiákkal. Együtt mentek el a közeli építőanyag kereskedésbe, hogy átnézzék és átbeszéljék a lehetőségeket.

Menet közben az autóban Károly egy kisebb kiképzésen esett át. Józsi, a kivitelező egy gyorstalpalót tartott neki arról, hogy milyen értékeket kell nézni a termékeken, és mit jelentenek azok.

Károly, aki eddig nem is hallott karcállósági és ütésállósági skálákról, már úgy lépett be a kereskedésbe, mint egy profi burkolat-guru.

Melegburkolatok karcállósága, kopásállósága

A melegburkolatoknál a kopásállóságot egy úgynevezett AC 1-5 skálán osztályozzák. Minél magasabb a szám, annál jobb a laminált parketta kopásállósága.

Melegburkolatok ütésállósága

Az ütésállóságot az IC vagy IP érték jelöli.

Szabvány szerint ezek az értékek találhatók egy csomagoláson: IP31, IP32, IP33. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb az ütésállósága a laminált lapnak.

Mivel Ágit nem szeretné továbbra sem korlátozni a lakberendezési szenvedélyében, a legmagasabb értékeket lőtte be magának.

Odalépett a kereskedőhöz és határozottan megszólalt.

„Üdvözlöm. Laminált padlólapot keresek, olyat, ami AC5/33 értékekkel rendelkezik.”

Az eladó kikerekedett szemekkel nézett rá, nem volt hozzászokva az ennyire felkészült érdeklődőkhöz.

De aztán kilépett a pult mögül és odavezette őket egy már messziről ígéretesnek tűnő installációhoz.

„Uram, ha jól értem, önöknél jócskán igénybe lesz véve az új padló, ezért az Arteo laminált padlóit tudom ajánlani. Ezek a piacon fellelhető legmagasabb kopás- és ütésállósági értékekkel rendelkeznek.”

A részletes tájékoztatás után Károly kivitelezője is egyetértően bólogatott.

Gyorsan kértek egy árajánlatot 100 nm-es alapterületre padlóalátéttel, szegőlécekkel együtt, majd egy prospektussal a kezében hazament anyósáékhoz, akiknél a felújítás alatt laknak átmenetileg.

Este a vacsora után bekuckóztak a kanapéra, átnézték a katalógust.

Ági gyakorlatilag bármelyik színt és variációt el tudta azonnal képzelni magában, és már pedzegette, hogy talán új bútorok sem ártanának a felújított otthonukba. Végül is egy barna árnyalatban egyeztek meg, mert ahhoz nagyon sok szín illik.

Károly elégedetten dőlt hátra, hogy megoldódott ez a kérdés is, de egy kósza gondolat még kicsúszott a száján.

„Drágám, mi lenne, ha beépített szekrényeket is készíttetnénk?”
25 megtekintés0 hozzászólás

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
BauDekor logo_edited.png

Bau Dekor Kft. Magyarország Vezető Burkolat és Burkolati Kiegészítők Nagykereskedése

2022_Pályázat_logo.png
bottom of page